Homenieuwbouwprojecten > Waterbelevingsplein De Motten Tongeren

Waterbelevingsplein De Motten Tongeren

Behoud en bewaking van waterkwaliteit voor spelende kinderen

De openlegging van de Jeker en de herinrichting van het stadspark ‘De Motten’ is een realisatie van de stad Tongeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Fluvius. Het project speelt in op beleving en duurzaam gebruik van water.

Fontein Waterbelevingsplein Tongeren Fountain Factory 01

Projectinformatie

Plaats: Tongeren
Opdrachtgever: Stadsbestuur Tongeren
Categorie: Nieuwbouw

Contact opnemen

De ‘oude’ waterloop leeft terug op

De Jeker werd in de vorige eeuw gedempt omwille van ongemakken voor de stadsbewoners. Nu, jaren later, is de rivier terug opengelegd en vormt ze de schakel tussen de binnenstad, het stadspark en de wijken errond.
Het stadspark ‘de Motten’ is ook heraangelegd in functie van de Jeker. Hier speelt het water een hoofdrol voor de beleving van de bezoeker. De inrichting van het waterbelevingsplein met grasperken, ligweiden en wandelpaden geven de inwoners een rustpunt in de stad.

Innovatie in waterbeleving

Het waterbelevingsplein in het stadspark en de fonteinen aan de Velinx vormen de verkoelingsplekken in het volledige project.
Over een oppervlakte van ongeveer 1.000m2 is het waterbelevingsplein een fijne speelruimte in de vorm van een V-bak. Deze bak voorziet in buffering van regenwater. Met de technische installatie werd sterk rekening gehouden met toegankelijkheid en veiligheid voor kinderen. Daarbij is een constante controle over de waterkwaliteit een must voor de preventie van de legionellabacterie in het water.

Het stadspark van Tongeren is het toonbeeld van hoe water een stad leefbaarder en levendig maakt.

Fontein Waterbelevingsplein Tongeren Fountain Factory
Fontein Waterbelevingsplein Tongeren Fountain Factory 02
Fontein Waterbelevingsplein Tongeren Fountain Factory 03