Homenieuwbouwprojecten > Simonisfontein Koekelberg

Simonisfontein Koekelberg

Landmark aan de voet van de basiliek van Koekelberg

Bij de vernieuwing van het Simonisplein kreeg een gloednieuwe fontein een mooie plaats. De fontein is een echte eye-catcher met in het centrum een kunstwerk in de vorm van een cacaoboon. Deze boon is een verwijzing naar de rijke chocoladegeschiedenis van Brussel.

Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory

Projectinformatie

Plaats: Anderlecht
Opdrachtgever: Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Categorie: Nieuwbouw

Contact opnemen

Van fundament tot constructie

De fontein is een spectaculair licht- en waterspel. Daarom is er bij de installatie van het waterbehandeling- en het pompsysteem niets aan het toeval overgelaten. Om de ondergrondse voorzieningen te plaatsen moest er rekening gehouden worden met de Leopold II-tunnel die onder de site gelegen is. Daarenboven is de gehele fontein, opgebouwd uit staal, beton en heel wat water, zeer zwaar, wat opgevangen moet worden door stevige fundamenten.

Naast de technische installatie die zorgt voor de waterrecuperatie en het pompsysteem, is in deze fontein ook een sterk staaltje technologie geïmplementeerd. De fontein bestaat uit 4 grote waterstralen, 80 kleine waterstralen die het kunstwerk in roestvrij gepolijst staal ‘dragen’ en ingebouwde LED-verlichting. Zowel de waterbewegingen als de verlichting kunnen vanop afstand geprogrammeerd worden. Dit geeft de mogelijkheid om een heus dansspel van licht en water te creëren die op feestdagen of tijdens evenementen voor extra sfeer kunnen zorgen.

Herkenningspunt

De nieuwe fontein is zichtbaar vanuit verschillende straten die uitgeven op het plein. Dit uithangbord voor de buurt is een trekpleister en legt de link met de geschiedenis. Het nieuwe plein is een fijne plek om te wandelen, iets te drinken of te eten.

Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory 04
Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory 03
Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory 02
Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory 05
Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory 07
Fontein Simonis Koekelberg Fountain Factory 06