Homerenovatieprojecten > Neptunusfontein Laken

Neptunusfontein Laken

Water- en energiebesparing met nieuw pompsysteem voor het oude monument.

De Neptunusfontein in Laken onderging in 2019 een volledige metamorfose. De fontein werd in opdracht van koning Leopold II in 1905 geïnstalleerd en was sinds 1965 niet meer in gebruik. Na een grondige schoonmaakbeurt en de renovatie van het pompsysteem schittert de fontein opnieuw in al haar glorie.

Fontein Neptunus Laken Fountain Factory 01

Projectinformatie

Plaats: Anderlecht
Opdrachtgever: Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Categorie: Nieuwbouw

Contact opnemen

Nieuwe technologieën voor de God Der Wateren

De installatie van de oude fontein was allesbehalve duurzaam door het gebruik van stadswater en het gebrek aan waterrecuperatie. Bij de renovatie werd de volledige pompinstallatie vervangen met het oog op energie- en waterbesparing. Vier pompen voorzien de fontein van 25.000 liter regenwater. Naast de pompinstallatie werd ook een LED-verlichtingsinstallatie geplaatst en een monitorsysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om vanop afstand eventuele storingen te detecteren, de installatie bij te sturen, of een lichtspel te programmeren.

Met de ingebouwde animo-meter die de windsnelheid meet, kan de spuwkracht van de spuitmonden ingesteld worden. Zo kan er bij hevige wind de kracht afnemen, wat het waterverlies enorm beperkt. 

Cultureel erfgoed hersteld

Naast de vernieuwing van de technische installatie werden ook de beelden gerestaureerd. Het marmer- en bronswerk werd gedemonteerd, gereinigd en opnieuw geplaatst. Ook de omgeving werd vernieuwd, wat bijdraagt tot de visuele beleving van het monument.

Fontein Neptunus Laken Fountain Factory 02
Fontein Neptunus Laken Fountain Factory
Fontein Neptunus Laken Fountain Factory 03