Homenieuwbouwprojecten > Clemenceauplein Anderlecht

Clemenceauplein Anderlecht

Realisatie van wensen en verwachtingen van buurtbewoners

Op initiatief van minister Pascal Smet en de raadsleden van Anderlecht, startte in 2017 het traject voor de heropbouw van de fontein Clemenceau. Het resultaat werd ingehuldigd in de zomer van 2019.

Fontein Clemenceauplain Anderlecht Fountain Factory 01

Projectinformatie

Plaats: Anderlecht
Opdrachtgever: Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Categorie: Nieuwbouw

Contact opnemen

Schoolvoorbeeld van burgerparticipatie

De renovatie van de fontein kwam tot stand door een samenwerking tussen de lokale overheden, de plaatselijke verenigingen en de omwonenden. Ter voorbereiding van dit project werd een buurtonderzoek opgesteld om te peilen naar de verwachtingen en wensen van buurtbewoners. Hierin werd duidelijk dat de fontein en het omliggende plein een ontmoetingsplek moest worden waar sociale contacten en spelplezier voor kinderen een centrale rol spelen. Daarnaast werd ook gepleit voor het behoud van de grote bol die in het centrum van de bestaande fontein stond.

Renoveren wordt verduurzamen

De bestaande fontein was niet meer operationeel waardoor de volledige technische installatie moest vernieuwd worden. Om tegemoet te komen aan de wensen van de lokale gemeenschap werd een fontein ontworpen waar water- en lichtspel centraal staan. Het resultaat is een combinatie van een fontein met verschillende waterstralen, een duurzame LED-verlichting, alle voorzieningen omtrent waterbehandeling en nieuwe bestrating met oog op veiligheid en toegankelijkheid.
De Brusselse kunstenaar Fouad Hachmi renoveerde het kunstwerk, dat centraal staat in het geheel.

Met dit project is duidelijk hoe een fontein een centrale rol kan betekenen in een gemeenschap. De Clemenceau-fontein is een ontmoetingsplek voor jong en oud, waar er plaats is voor plezier, ontspanning en rust.

Fontein Clemenceauplain Anderlecht Fountain Factory 02
Fontein Bruul Mechelen Fountain Factory 01